Първият дипломат на ЕС и председателката на Европейската комисия призоваха Турция да

...
Първият дипломат на ЕС и председателката на Европейската комисия призоваха Турция да
Коментари Харесай

ЕС призова Турция да се върне към Истанбулската конвенция |

Първият посланик на Европейски Съюз и председателката на Европейската комисия приканиха Турция да се върне към Истанбулската конвенция за правата на дамите, предаде ДПА.

Председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен насочи през днешния ден апел към всички страни, подписали конвенцията, да я ратифицират, предаде Българска телеграфна агенция.

" Жените заслужават мощна законова рамка, която да ги пази. Насилието против дами не бива да се толерира ", съобщи Фон дер Лайен.

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел изрази страдание за решението на Турция да се отдръпна от Истанбулската спогодба, взето в събота, и я призова да промени решението си.

" Ние се надяваме, че Турция скоро още веднъж ще се причисли към Европейски Съюз в отбраната на правата на жените, главен детайл на правата на индивида, мира, сигурността и равенството през 21 век ", каза Борел.

Истанбулската спогодба, основана по самодейност на Съвета на Европа през 2011 година, цели да създаде законова рамка за попречване и битка с насилието над дами и домашното принуждение. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа конвенцията в Истанбул, когато беше още премиер. По-късно документът беше утвърден в Турция. Според правозащитници обаче конвенцията не се съблюдава в страната.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР